Hangi DSLR Fotoğraf Makinesini Almalıyım?

Fotoğraf ve fotoğrafçılıkla yeni tanışan, ilk defa DSLR veya SLR fotoğraf makinesi almak isteyenlerin sıkça sordukları bazı sorular vardır;

Sizce bir kullanıcı yeni bir Dijital Fotoğraf Makinesi alacaksa hangi firmanın ürünlerinden almalı?

Dijital Fotoğraf Makinesi alırken nelere dikkat etmeli ve neler talep etmeliyim?

Hangi Dijital Fotoğraf Makinesi markası hem fiyat hem de performans olarak en iyi sonucu verir?

Hangi markanın hangi modelini almalıyız? Neden? Önerdiğiniz Dijital Fotoğraf Makinesinin diğerlerinden ne farkı var? gibi..

Bu sorularla o kadar çok karşılaşıyorum ki ilk incelememi bu konu hakkında yazmaya karar verdim. Yukarıda ki sorulara genellikle net bir cevap vermek zor. Verdiğiniz cevapların sorunun muhatabını yeterli derecede tatmin etmesi de hemen hemen imkansız çünkü satın alacağınız dijital fotoğraf makinesi sizin nasıl bir fotoğrafçı olmak istediğinizle doğrudan alakalı bir durum. Eğer kişi ilk defa dijital fotoğraf makinesi sahibi oluyor ve fotoğraf konusunda aldığı bir eğitim yoksa bu durum içinden çıkılmaz bir hal alıyor. Daha fazla kafa karışıklığına yol açmadan hadi doğrudan konuya girelim.

– Hangi Dijital (DSLR  veya SLR) Makineyi Almalıyım? 

Ne veya neleri çekmek istiyorsun?

Eğer bu soruya ilk etapta gördüğüm her şeyi fotoğraflamak istiyorum şeklinde bir cevap vereceksiniz. Markası ne olursa olsun giriş seviyesi dijital fotoğraf makinelerinin hemen hemen hepsi sizin işinizi görecektir.

Peki hangi markayı tercih etmeliyim? sorusuna cevabım bütçenize uygun bir giriş seviyesi dijital fotoğraf makinesi almanız olacaktır. Peki neden direk bütçe bazlı cevap verdiğime gelecek olursak; öncelikle en pahalı fotoğraf makinesi en iyi fotoğrafı çekmez! Tabi ki fotoğraf makinesinin teknik özellikleri önemlidir. Özellikle günümüzde pazarlama stratejileri ile hareket eden firmaların her geçen gün farklı ve yeni modelleri peşi sıra son kullanıcıya sunması kafaları daha çok karıştıyor. Benim size önerim giriş seviyesi bir makine ile fotoğraf konusunu detaylı bir şekilde öğrenip, nasıl bir fotoğrafçı olacağınıza karar verdikten sonra giriş seviyesi fotoğraf makinelerinden daha üstün özellikleri olan modellere geçmenizdir.

Canon, Nikon, Sony v.b. markaları (Dünyaca ünlü fotoğraf makinesi üreticileri) seçmenizde fayda vardır. Bu markaların ülkemizdeki satış yüzdeleri yüksek olduğu için teknik servis ağı açısından diğer firmalara göre daha ulaşılabilir olmaları sizin için avantaj olacaktır. Ayrıca teknik konularda başınıza gelebilecek herhangi bir olumsuz durumda sorununuzun hızlı bir şekilde çözülmesine yardımcı olabilirler. Bir diğer tercih sebebi ise birlikte fotoğraf çektiğiniz insanlarla aynı markaya ait fotoğraf makinesi kullanırsanız sorunlarınızı daha hızlı çözebilir ve ihtiyacınız olduğunda fotoğraf ekipmanları konusunda birbirinize destek olabilirsiniz.

Yukarıda ki cevabım çoğunuzu tatmin etmedi bunun farkındayım. Henüz ne şekilde nasıl bir fotoğrafçı olduğunuza karar veremediğiniz için size nokta atışı yapmak mümkün olmuyor.

Burada önemli olan sizin fotoğraf konusunda ki tercihiniz ve zevkleriniz. Tatil fotoğraflarım olsun, aile albümüm olsun, evde beslediğim evcil hayvanımın fotoğraflarını çekeyim gibi durumlarda dijital dslr veya slr fotoğraf makinesi fikrini eleyin. Compact bir makine hatta akıllı bir cep telefonu alın derim.

Fotoğraf ve Fotoğraf Sanatını Öğrenmek ve İlerlemek İstiyorsanız!

prof VPS, VDS, Dedicated Server Kurulumu ve Ayarları

 

Fotoğraf konusunda olmazsa olmaz teknik bilgiler hakkında fikir sahibi olmanız gerekir. Yaşadığınız yerde fotoğraf konusunda deneyimli insanlardan ders alabilirsiniz. Özellikle fotoğraf kurslarını tavsiye ederim ama şunu da unutmamalısınız. Kurs hocanız ne kadar bilgili olursa olsun size % 30 civarında başarılı bir eğitim verebilir geriye kalan % 70 sizin fotoğrafa olan ilgi ve araştırmalarınızın sonucuyla doğrudan alakalıdır yani fotoğraf kursuna giden herkes bu işi kapar gibi bir sonuç çıkması mümkün değildir.

Fotoğraf, Fotoğraf Sanatı ve Teknikleri ile ilgili birçok kitap ve dergi var. Bu tip kitap ve dergilerden de faydalanabilirsiniz. Ayrıca fotoğraf konulu internet araştırmalarınızı yaparken konusunda deneyimli kişi ya da firmaların internet sitelerini veya bloglarını devamlı takip etmenizde fayda var.

Şimdi ilk etapta neleri öğrenmeliyiz gelin birlikte göz atalım.

Perde hızı ve Önemi

Enstantane hızı (aynı zamanda perde hızı olarak da geçer) deklanşöre bastığımızda sensöre ne kadar süre ışık düşeceğini belirleyen değerdir. Buna aynı zamanda ‘pozlama süresi’ de denir.

Durağan olmayan hızlı ve akıcı konuları fotoğraflamak istiyorsanız, hareketin netliği sizin için ön plandaysa “Perde hızına” önem vermek zorundasınız. Spor müsabakalarında çekilen fotoğraflar bu konuya en uygun örneklerdendir. Foto muhabirlerinin önceliği ve vahşi yaşam fotoğrafçılarının tarzı perde hızı ile doğrudan alakalıdır.

Perde hızından farklı olarak;

  • Shutter Speed
  • Obturatör hızı (süresi)
  • Hız
  • Enstantane

gibi terimlerle ile karşılaşabilirsiniz, bu terimlerin hepsi perdenin açılıp kapanma hızı için kullanılmaktadır.

Çözünürlük – Megapiksel

Görüntü, piksel adı verilen ışık noktacıklarından oluşur. Megapiksel ile ifade edilen bu durum piksel sayısının ne kadar yüksek olursa, çözünürlüğünde o kadar yüksek olması anlamına geliyor.

Burada en önemli nokta sayı olarak yüksek olan megapikselin yüksek görüntü kalitesi vereceği anlamına gelmemesi. Çözünürlük görüntü kalitesini etkilese de tek başına görüntü kalitesinin mükemmel olmasını sağlamıyor. Dslr fotoğraf makinesi tercih ederken optik çözünürlüğü yani sensörün yakalayabileceği piksel sayısını göz önünde bulundurmalısınız.

Peki çözünürlük-megapiksel bizim ne işimize yarar? Fotoğraflarınızın yüksek yani çok büyük baskılarını (çıktı) alacaksınız işinize yaracaktır. Konusu reklamcılık, baskı-yayın v.b. olan fotoğrafçılarla doğrudan alakalıdır. Ayrıca optik çarpan, objektif ve çarpan ilişkileri ile ilgili araştırma yapmanızı tavsiye ederim.

İso – Asa

Iso (Asa) fotoğraf makinesinin bir görüntüyü doğru pozlandırmak için gerek duyduğu ışık miktarının standart ölçü birimidir.

Yüksek görüntü kalitesinde fotoğraflar çekmek istiyorsanız ISO ayarınızın en düşük seviyelerde olması gerekir.
Ancak bu her zaman mümkün olmayabilir. Işığın yeterli olmadığı düşük ışık koşullarında ISO değerini yükseltmeniz gerekir bu durumda fotoğraflarda kumlanma olarak tabir edilen ve görüntü kalitesini düşüren grenler ortaya çıkar.

Fotoğraf makinesi alırken ISO bizi neden ilgilendirir?

Çünkü yüksek kalite ve netlikte fotoğraflar istiyorsak ISO başarımı iyi olan bir fotoğraf makinesi almalıyız.

Objektif (Lens)

Fotoğraf konusunda dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan bir tanesi objektif (lens) konusudur. Fotoğrafı oluşturan başlıca unsur IŞIK’tır. Objektif seçimlerinde ışık seçimi çok önemlidir.

İleri düzey fotoğrafçılar objektif seçimlerinde en yüksek oranda ışık alabilecek objektifleri tercih eder. Diyafram değeri (f) düşük olan objektifler her zaman tercih sebebidir. ISO’ya yüklenmeden düşük ışık koşullarında bile en net görüntüyü almanızda sizlere kolaylık sağlar.
Bunun yanında objektif çeşitleri ve ücretleri, objektif seçerken düşünmeniz gereken ayrı bir noktadır.

Önemli Ayrıntılar

Video ve kısa film yapımı gibi konular ilginizi çekiyorsa kriterleriniz yukarıdaki bilgilerden biraz farklı olacaktır. 4K, Full HD v.b. çözünürlükte video çekimi yapan dslr fotoğraf makinelerine öncelik vermeniz gerekecektir. Bunun yanında time lapse v.b. çekimleri için gerekli  ekipmanlara sahip olmanız gerekir.

Bu inceleme yazımda elimden geldiği kadar sizlere yardımcı olmaya çalıştım. Kafanızı daha fazla ayrıntılı ile meşgul etmemek adına detaylara çok girmedim. Önümüzdeki günlerde daha ayrıntılı ve detaylı bilgiler paylaşacağım. Fotoğraf ve fotoğraf sanatını araştırmanızı ve bu konularla ilgili teknik bilgi sahibi olmanız menfaatiniz icabıdır.

Yeni bir inceleme yazısında görüşünceye dek hoşça kalın…

CEVAP YAZ

Lütfen yorumunuzu yazın!
Lütfen adınızı buraya yazın