Fotoğraf makinelerinde; Wlan, Gps, Nfc

0
6907

Fotoğraf makinelerinde; Wlan, Gps, Nfc

Fotoğraf makinesi üreten firmalar için 2016 yılı en bereketli senesi diyebilirim. Başta Sony ve Canon olmak üzere fotoğraf makinesi üreticileri birçok yeni model ile aklımızı karıştırmaya devam ediyor. Üretilen yeni modeller ile birlikte bu modellerin üzerinde gelen yeni teknolojiler de giderek artıyor.Fotoğraf makinesi üzerine eklenen bu yeni model teknolojileri sizin için araştırdım.

wlan nfc VPS, VDS, Dedicated Server Kurulumu ve Ayarları

Fotoğraf makinesi üzerinde WLAN;

Öncelikle WLAN nedir ? WLAN (Wireless Local Area Network) yani Türkçesi kablosuz yerel alan ağı demektir.  Kablolu iletişime alternatif olarak uygulanan, RF (Radyo Frekansı) radyo teknolojisini kullanarak havadan bilgi alışverişi yapmayı sağlayan, amaçlı radyo işaretlerinin belirli bir frekans kanalında iletildiği, karasal (terrestrial) esnek bir iletişim yöntemidir. Bir WLAN kartı yardımıyla kullanılır.

Eğer fotoğraf makinenizde ya da almayı düşündüğünüz fotoğraf makinesi modelinde WLAN özelliği varsa ayrıca fotoğraf makinenizde bir WLAN kartı da bulunuyor demektir. WLAN hayatımızın artık her köşesinde bulunan ve severek kullandığımız bir özellik. Akıllı saatlerden, telefonlara, tv’lere hatta wireless SD kartlara hemen hemen elektronik her ortama yerleştirilen büyük bir kolaylık.

Peki bu özellik fotoğraf makinesi üzerinde ne işimize yarar? Öncelikle wi-fi özelliği olan diğer elektronik cihazlarla kolay bir şekilde iletişime geçebileceğiz. Örneğin wi-fi özellikli bir yazıcıdan fotoğrafınızın çıktısını alabilirsiniz, fotoğrafınızı bir bilgisayara ya da wi-fi özelliği bulunan depolama birimlerine kolaylıkla yükleyebilir ve paylaşabilirsiniz. Fotoğraf makinenizi wi-fi sayesinde uzaktan kontrol edebilirsiniz.

DSLR WLAN VPS, VDS, Dedicated Server Kurulumu ve Ayarları

WLAN ya da dahili Wi-fi olarak adlandırabileceğimiz bu özellik fotoğraf konusunda da hayatınızı teknolojik olarak bir hayli kolaylaştırabilecek bir özellik.  Fotoğraf makinenizde eğer bu özellik yoksa çok dert etmeyin konu içerisinde de bahsettiğim gibi wireless kartlar aracılığıyla da bu özelliği fotoğraf makinenize kazandırabilirsiniz.

wi fi sd VPS, VDS, Dedicated Server Kurulumu ve Ayarları

Fotoğraf makinesi üzerinde GPS;

GPS konusuna girmeden önce GPS nedir? Bizlere nasıl faydası olur bunlardan bahsedeceğim.
GPS Nedir? GPS (Global Positioning System) Türkçesi Küresel Konumlama Sistemi’dir. Dünya üzerinde herhangi engelsiz bir görüş hattında, dört veya daha fazla uydusu ile her türlü hava koşulunda yer ve zaman bilgileri sağlayan uzay tabanlı uydu navigasyon sistemidir.

img 13 VPS, VDS, Dedicated Server Kurulumu ve Ayarları

GPS, WLAN ya da wi-fi özelliğinde olduğu gibi günümüz de akıllı cep telefonlarında veya araçlarımız da bulunan navigasyonlarla adres bulmaya yardım eden teknolojidir diyebiliriz. Peki fotoğraf makinesinde gps bize nasıl yardımcı olabilir? sorusuna gelirsek;

Fotoğraf makinesinde çekilen her fotoğraf için bir exif bilgisi oluşturulur. Exif denilen bu bilgiler topluluğu içerisinde eğer gps özelliğimiz varsa ve fotoğraf çektiğimiz anda gps özelliğini açık tutmuşsak çektiğimiz fotoğrafın exif bilgileri içerisinde koordinat ve ya konum bilgisi de olacaktır.

16300 VPS, VDS, Dedicated Server Kurulumu ve Ayarları

Yani fotoğrafın çekildiği yerin koordinat bilgileri otomatik olarak exif bilgisinin içine yazılacaktır. Bu özellikle ile bu fotoğrafı nerede çekmiştim diyerek geçmiş anılarınızı kurcalamak zorunda kalmazsınız ayrıca belirli bir bölge içerisinde fotoğraf çekilmesini zorunlu kılan fotoğraf yarışmaların da işte bura da çektim diyerek kolayca çektiğiniz yeri ispat edebilirsiniz. Fotoğrafın dışında ise hiç bilmediğiniz bir bölgede fotoğraf çekerken kaybolduğunuz  da sizin yerinizi gps sayesinde tespit edebilirler.  Ayrıca flicker, Google maps gibi uygulamalar yüklediğiniz fotoğrafın exif bilgilerinde ki konum bilgilerine göre otomatik olarak bölgesel bilgilendirme paylaşımı yapabiliyorlar.
Gelelim bir diğer özelliğimiz olan NFC’ye…

Fotoğraf makinesi üzerinde NFC;

Nedir bu NFC? NFC (Near Field Communication Technologies) Türkçesi yakın alan iletişim teknolojileri olan bu özellik düşük bant genişliğine sahip olan, Bluetooth ve Wifi gibi teknolojilerden zayıf çalışan ve çok kısa mesafe (yaklaşık 4 cm aralıkta) ile kullanılabilen bir kablosuz iletişim teknolojisidir.  Temel olarak bu teknolojiye sahip cihazların kısa mesafede birbiri ile veri alışverişi yapabilmesini sağlar.

NFC’nin temelinde bizi bilgisayarımıza veya bankaya tanıtmak var. NFC, basit bir teknolojiden faydalanıyor. Çok kısa bir menzile sahip NFC, birkaç santimetre uzaklıktaki iki cihaz arasında küçük miktarda veri transferi gerçekleştirebiliyor. Bluetooth’un aksine NFC’de eşleştirme kodu girmek gibi bir şey yok. Dahası güç tüketimi çok az olduğundan, NFC etiketleri pile ihtiyaç duymuyorlar.

canon 1300d 1 VPS, VDS, Dedicated Server Kurulumu ve Ayarları

GPS, WLAN ya da wi-fi özelliğinde olduğu gibi NFC’de akıllı cep telefonlarında, saatlerde, elektronik kartvizitlerde ve bizi şu anda ilgilendiren fotoğraf makinelerine de girmiş durumda.

Peki fotoğraf makinesi üzerinde NFC nasıl kullanılır? Ne işime yarar?

Wlan ya da wi-fi özelliğini tanıtırken amacımızın kablosuz iletişim olduğunu sanırım anladınız. Fakat wi-fi özelliği pil ömrünü önemli bir şekilde olumsuz etkiliyor yani wi-fi özelliği kullanımdaysa pilimiz de çok çabuk tükeniyor. Alan olarak kısa mesafelerde kablosuz iletişim kullanmak istiyorsak NFC işte tamda bunun için var. Mesela akıllı telefonunuzun NFC özelliğini aktif edip fotoğraf makinenizi yaklaştırdığınız anda fotoğrafınızı akıllı telefonunuza yükleyebilirsiniz. Sadece akıllı telefonlarda değil NFC özelliği olan yazıcılarda da kullanabilirsiniz.

Sizin de anlayacağınız gibi tüm bu özellikler bize zamandan tasarruf ettiriyor. Fotoğrafını çek, hemen paylaş ve nerede olduğun otomatik olarak bilinsin.

Teknolojik bu yenilikler ve gelişmeler sizin hayatınızı ne kadar kolaylaştırır bilemiyorum ama bu özellikler artık standart olarak her yeni cihaza ekleniyor. Yakında fön makinenizin içine de yerleştirirlerse hiç şaşırmayın.

Başka bir yazıda görüşmek üzere hoşça ve dostça kalın…

remote VPS, VDS, Dedicated Server Kurulumu ve Ayarları

CEVAP YAZ

Lütfen yorumunuzu yazın!
Lütfen adınızı buraya yazın