HER CANON KULLANICISINDA OLMASI GEREKTİĞİNİ DÜŞÜNDÜĞÜM 10 EKİPMAN

HER CANON KULLANICISINDA OLMASI GEREKTİĞİNİ DÜŞÜNDÜĞÜM 10 EKİPMAN

Yazı ile ilgili içeriğe geçmeden önce herkesin şu konuyu bilmesini istiyorum.

Kesinlike CANON FANBOY değilim! Sadece Canon kullanıcısıyım…

Bir canon fotoğraf makinesi aldınız ya da zaten sahipseniz sizi ilgilendirdiğini düşündüğüm yazıyı okuyorsunuz. Yazının başlığında da belirttiğim gibi Canon kullanıcılarının bana göre bulundurması gereken 10 ekipman şunlar;

Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS

Üretildiği günden beri “Fiyat / Performans” kriterleri ile değerlendirdiğim en iyi zoom lenstir. Tabi ki bir 100-400mm değil ama hafif olması, boyutunun idealliği ve fiyat konusunda diğer lenslere göre çok ekonomik olmasından dolayı tercih sebebimdir. Lensin dış malzemesinin plastik olması sizi biraz düşündürebilir ama düşürmeyeceğinizi varsaydığımız sürece bu konu bir problem olmamalı. IS yani görüntü sabitleme özelliği ile kullanılabilirliği bir tık üstte olan bu lens crop sensör makine sahipleri için giriş seviyesinde bence ilk tercih olmalıdır.

Canon ef-s 55-250 mm

Canon tarafından en son Ağustos 2013’de revizyon edilmiş olan 55-250mm lensin testlerde chromatic aberration (renk sapması) ve lens flare (mercek parlaması) sorunlarının en aza indirildiği görülmüştür.

Canon EF-S 10-22mm f/3.5-4.5 USM Lens

Crop sensör (Aps-c) makinelerde geniş açı lensten bahsedildiğinde akla gelen ilk lens Canon EF-S 10-22mm F/3.5-4.5 USM lenstir. Size sunduğu görüş açısı kafanızı döndürür.

Canon Ef-s 10-22mm

Mimari yapılar ve mekan fotoğrafları çekerken size sağladığı görüş açısı ile harika fotoğraflar çekeceğinizden hiç şüpheniz olmasın. Fiyat / Performans kriterlerine göre değerlendirdiğim bu geniş açı canavarı keskinlik konusunda da sizi fazlasıyla tatmin edecektir.

Canon EF-S 24-105mm f/4 L IS USM Lens

Standart zoom lens olarak adlandırılan 24-105mm f/4 L IS USM tak gez olarak adlandırdığımız lens grubu içerisinde fiyat / performans olarak düşündüğümüzde en iyi lens olmaya adaydır.

Canon EF 24-105mm

Hem FF (Full Frame) hemde crop sensor makinelerde kullanılabilen bu lens L serisi lenslerin ağırlığını sonuna kadar taşımaktadır. Renkleri ve kontrastı sizi fazlasıyla tatmin edecek bu lens renk sapması ve mercek parlaması gibi sorunlarla en iyi şekilde başa çıkabilmektedir.

En son Ağustos 2016 tarihinde EF 24–105mm f/4L IS II USM olarak revize edilen lensimiz açı aralığı olarakta kullanıcısını fazlasıyla memnun edebilir. İster yurtiçi isterseniz yurtdışı gezilerinizde size her türlü yoldaşlık edebilecek seviyeyededir.

Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM

Listemizde yer vereceğimiz bir diğer lens “makro lens” olan EF 100mm f/2.8L IS USM.

Canon EF 100mm

Öncelikle benim henüz kullanmadığım ama okuduğum incelemelerde sık sık tavsiye edildiğine şahit olduğum makro lenstir. Mantık olarak zaten keskin olmasını beklediğimiz makro lenslerin fiyat / performans kriterlerine göre sizi fazlasıyla tatmin edebileceğini düşündüğüm bir lenstir. Hızlı ve sessiz otofokus yapması ile adından sıkça söz ettiren bu lens ile aynı zamanda portre ve harika bokeh fotoğrafların da çekilebileceğini okumuştum.

Slik Pro 500DX ya da Slik 330 AF Tripod

Şimdi de sıra geldi tripot seçeneklerine eğer benim tripotum yok diyorsanız size tripotu olmayan fotoğrafçımı olur? diye sorarım. Tripot size kusursuz ve olabildiğince net fotoğraf çekmek için şart bir araçtır. Ayrıca fotoğraf makinenizin ağırlığını düşünürsek sizin kas yapmanıza engel olacak, size çekimler esnasında fiziksel olarakta büyük rahatlık sağlayacaktır.

Slik Pro 500DX

Ben Slik Pro 500DX modelini kullanıyorum biraz ağır (2.7 KG) olmasına rağmen (ağır olsun, ele gelsin diyerek aldım.) bana göre çok kullanışlı bir tripottur. Bana göre tek eksi yanı ortadaki boru yapının biraz daha kısa tutularak yere sıfıra yakın şekilde açılamaması. Ama ayaklarında bulunan kilitlenme mekanizması diğer modellere göre çok iyi. Eğer ağır ve değerli bir fotoğraf makinesine sahipseniz tripot konusunda paraya acımayın derim.

Slik Pro 330AF

Tetik kafa olarak adlandırılan diğer model Slik 330 AF ise tripota tek elinizle hakim olma kabiliyeti kazandırarak tripot üzerinde daha rahat fotoğraf çekmenizi sağlayacak ve kontrol konusunda işleri kolaylaştıracaktır.

FAT 501 DSLR / SLR

Ucuz ve sağlam omuz çantası denildiğinde aklıma ilk gelen markadır. Yıllardır kullanıyorum ve çok memnunum. Düşünün Canon eos 7D gövdeye takılı olan 24-105mm lens ve 10-22mm geniş açı lensimi aynı yerde taşıyabiliyorum. Malzeme kalitesi olarak ta beni çok tatmin eden bu omuz askılı çantayı tavsiye ediyorum. Tek sıkıntısı tripotu taşımak için herhangi bir bölümünün olmaması.

Fat 501

Lowerpro Flipside 400 AW

Bugüne kadar 4-5 farklı sırt çantası denedim. 2-3 yıl önce sık sık doğa yürüyüşlerine (treking, hiking) katılıyordum. Yürüyüş esnasında dslr sırt çantası ile yürüyerek dağ, tepe dolaşmak hiç kolay değil. Öncelikle yürüyüş rahatlığı ve ekipman güvenliği iyi olmalı. Genişlik yani içerisinde barındıracağı ekipman boyutuna göre de sizi tatmin edebilmeli.

Flipside 400AW

Bana göre pahalı olmasına rağmen yukarıda belirttiğim rahat, güvenli ve ekipman sığdırma sorunlarını Flipside 400 AW modelinde aşmış bulunuyorum. İçerisinde barındırdığım ana ekipmanlar ; Eos 7D gövde, 24-105mm lens, 10-22mm lens, 70-200mm lens, 50mm lens, kumandalar, filtreler ve diğer küçük ebatlı ekipmanlar.

YongNuo YN560-III

Fotoğraf makinemizin kendisinde bulunan tepe flaşı genellikle bizi tatmin etmez hatta bazı canon modellerinde ise hiç yoktur. Küçük yani ergonomik olması gerekliliği nedeniyle de güçlü flaşların kullanılmadığı dslr için harici tepe flaşları üretilmiştir.

YongNuo YN560-III

İşte bu harici tepe flaşlarının içerisinde fiyat / performans ve özellik kriterlerine göre tavsiye edebileceğim model YongNuo YN560-III modelidir. Gayet başarılı olan bu flaş, patlama yani ışık gücü olarak sizi tatmin edecektir. Işığın şiddeti ve zoom olarak kontrol edilebilirliği gayet kullanışlıdır. RF602 ve RF603 türü YongNuo flaş tetikleyicileri ile tam uyumlu çalışmaktadır. Ağırlığı ve 4 kalem pil (pil markası ve gücü önemli) ile uzun süre kullanılabilmesi benim için bir avantaj olmaktadır. Uzun uzun teknik özelliklerinden bahsetmek isterdim ama bu yazıda bu detaylara değinmeyeceğim.

Bu flaşta maalesef TTL özelliği bulunmamaktadır yani TTL desteklememektedir. TTL düşünen arkadaşlar YN565EX ve YN568EX modellerine bir göz atsın.

Oppilas Wireless Shutter Remote Control

Bir diğer olmazsa olmaz ekipmanımız kumandamız. 10 TL den 500 TL’nin bile üzerine çıkılan, yani geniş bir fiyat skalası olan bu ürün için benim tavsiyem size Pixel tarafından üretilen Oppilas 2.4GHZ radyo dalgalı yani wireless şeklinde çalışabilen bu kablosuz uzaktan kumanda olacaktır.

Piksel Oppilas Wireless Shutter Remote Control

Yaklaşık 30-40 metreden tetikleme yapmaktadır. Bana göre tek kusuru makineye bağlanan ana alıcının pil yatağının özentisiz bir şekilde yapılmış olması. 2 yıldan fazla hâlâ üzerinde gelen standart piller ile kullandığımı söylesem ne düşürdünüz acaba? ama bu doğru. Nerdeyse hiç enerji tüketmiyor diyebilirim. Kumanda üzerinde bulunan 4 farklı çekim ayarı gayet kolay ve kullanışlı.

Shoot Time Lapse Controller

Time lapse, timer ya da zaman ayarlı kumanda olarak sık sık karşılaşabileceğiniz özellikle time lapse video çekimi, yıldız pozlama, ışıklı boyama gibi gece ve karanlık ortamlarda fotoğraf çekimleri için olmazsa olmaz kumanda tipidir.

Ahoot Time Lapse Controller

Ben olmazsa olmaz dedim ama bu kumandanın şart olma durumu da kullanıcıdan kullanıcıya değişir. Zamanlama işini cep telefonu, tableti ile yapanlarda gördüm ama benim için en kolay ve en güvenilir kullanım sağlayan bu kumanda oldu.

Bu kumandayı bize zamanlama seçeneği verdiği için kullanıyoruz. Zaman aralığını ayarlama, uzun pozlama zamanlayıcısı ve poz-sayım ayarı özellikleri olduğu için kullanılıyor. Zamanlayıcı 1 saniye ile 99 saat kadar ayarlanabiliyor. Ayarlarını ve zamanlama süresin lcd panelinden takip edebiliyorsunuz. Zamanlamaya göre tekli çekim, aralıklı çekim ya da aralıksız çekim yapabilmeniz de mümkün.

Gelelim yazının sonuna…

Yukarıda yazdığım bana göre olmazsa olmaz ekipmanlar benim için olmazsa olmazlar. Yani sizin düşünceleriniz farklı olabilir buna saygı duyarım hatta sitemde yorumlarınız ve iletişim kısmı ile sizin fikirlerinizde öğrenmek isterim. Sonuçta hepimizin birbirimizden öğreneceği birçok şey olabilir.

Bazı konulara özellikle değinmedim, mesela Filtreler konusuna… Uv filtreler, ND filtreler v.b. filtreler gibi. Filtreler konusunda da bütçenizin yettiği kadar kaliteli filtreler kullanmaya özen gösterin. Bence her objektifte markası ne olursa olsun orjinal bir UV filtre olmalı, parasoley olmalı. Çünkü öncelikli amacımız dışarıda fotoğraf çekerken objektifimizi kötü sürprizlerden korumak olmalı.
Sürçü lisan ettiysem affola… Başka bir yazıda görüşmek ümidiyle.

Allah’a emanet olun. Hoşça kalın…

CEVAP YAZ

Lütfen yorumunuzu yazın!
Lütfen adınızı buraya yazın